Ubod pčele leči!

Ubod pčele leči!

posted in: Med kao lek | 1
Socijalne mreže
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pred pčelinjim otrovom “uplaši se” ceo organizam, pa ubrza dotok krvi u bolestan organ, pospeši rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem i razmenu materija, stvara antitela, snižava pritisak i holesterol, jača srčana muskulatura… a rezultat je bolje zdravlje.
Verovatno su mnogi bili svedoci da stariji dozvoljavaju da ih ubode pčela i pritom objašnjavaju da je to odlično za reumu. Ma koliko izgledalo čudno, ima naučnog razloga za to! Jer, verovali ili ne, otrov ovog insekta je lekovit.

Ako se pčelinji otrov koristi u malim dozama i pod nadzorom lekara, deluje ne samo na bolesne organe, nego i na organizam u celini – objašnjava apiterapeut iz Beograda, mr biohemije Žarko Stepanović. Otrov u telo može da se ubrizga ubodom insekta, injekcijom i akupunkturnom mikroinjekcijom, da se koristi u tabletama, ili ampulama sa prečišćenim otrovom, ali i da dospe kroz kožu lekovitim kupkama, utrljavanjem mastima /pčelinji otrov najčešće u kombinaciji sa kamforom/.

Pčelinji otrov ubrzava dotok krvi u bolestan organ i na taj način utiče da minu bolovi, pospešuje rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, razmenu materija i stvaranje antitela.
Snižava i pritisak, smanjuje nivo holesterola, povećava količinu hemoglobina i broj belih krvnih zrnaca, jača srčanu muskulaturu, deluje protivupalno, povećava radnu sposobnost, omogućuje bolji san i apetit. Jednom rečju, organizam se pred otrov mobiliše!

Do sada je izolovano i izučeno desetak belančevina i peptida iz pčelinjeg otrova od kojih je većina korisna kod reumatičnih oboljenja i upale zglobova, rana koje sporo zarastaju, zapaljenja i oslabljenog imuniteta. Pomažu i u slučajevima bronhijalne astme, gihta, alkoholizma, bolesti disajnih organa, kožnih oboljenja (psorijaza), steriliteta, sprečava zgrušavanje krvi i štiti od zračenja.

Samolečenje pčelinjim ubodima i preparatima od pčelinjeg otrova se ne preporučuje, a posebno ne bi trebalo da se dozvoli da pčela ubode u vrat. Otrov može da izazove burne reakcije kod pacijenata sklonih alergijama, pa terapija mora da se primenjuje oprezno i pod stalnom kontrolom kardiologa, reumatologa, alergologa, neurologa i, naravno, uz savete apiterapeuta.

Pčelinji otrov alternativa za botoks

Pčelinji otrov koristi se kao prirodni botox za peglanje bora, podmlađuje kožu lica, stavlja se u maske za lice, tonike, dnevne i noćne kreme, njime se brišu bore i godine, tvrdi Deborah Michell vlasnica salona za ulepšavane čija je klijentica Kate Midlton, prema preporuci vojvotkinje Camille koristi masku za lice na bazi pčelinjeg otrova. Maska štipa obraze i prokrvljuje ih, a nakon nekoliko nedelja upotrebe osoba izgleda deset godina mlađe. Masku koriste mnoge poznate zvezde poput Viktorije Bekam, Gvinet Paltrou, Kajli Minog…

izvor: biljeizdravlje.rs


Socijalne mreže
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One Response

Leave a Reply