MED I CIMET – idealna kombinacija za vase zdravlje

MED I CIMET – idealna kombinacija za vase zdravlje

posted in: Med kao lek | 1

Med i cimet u kombinaciji, kako kažu naučna istraživanja, imaju delotvorna i lekovita svojstva, takodje i ako se koriste odvojeno podjednako mogu da pomognu u lečenju naseg organizma.

 

Nešto malo o cimetu

Cimet je jedan od najstarijih začina, odličan je izvor mangana, gvoždja, kalcijuma, bakra i cinka uglavnom minerali koji nedostaju u većini namirnica, a od vitamina sadrzi vitamin C, K peroksid(B6) i riboflavin(B2). Glavni je sastojak mnogih kolača, voćnih salata, napitaka kao sto su čaj i kafa, u kompotima i mnogim drugim. Dve glavne vrste cimeta koje se najčesce koriste su Cinnamomum zeylanicum nees (cejlonski cimet) koji potiče sa Sri Lanke i Cinnamomum cassia blume (kineski cimet). Cejlonski cimet ima veca lekovita svojstva od kineskog cimeta stoga se on preporučuje kao bolje lekovito svojsto za organizam. Prema raznim istraživanjima potvrdjeno je da cimet delotvorno pomaze kod upala i infekcija, reguliše nivo šećera u krvi, pomaže kod gljivičnih infekcija, ublažava menstrualne tegobe, pomaže kod viška kilograma itd. Još od davnina je poznato da med i cimet u kombinaciji imaju delotvorna svojstva i da uspešno pomažu kod raznih bolesti.

 

Bolesti kod kojih med i cimet pomažu


Artritis
-mešavina meda i cimeta ce uspešno smanjiti bol u zglobovima. Potrebno je da pomešate dve do tri kašike meda sa jednom kašikom cimeta u mlakoj vodi i tu smesu nanositi na upaljene zglobove i polako masirati.

Za jačanje imuniteta
– redovna upotreba meda i cimeta će ojačati imunitet i štititi od raznih virusa i bakterija. Potrebno je da svako jutro pre dorucka uzmete jednu kašiku meda i jednu kašiku cimeta sa časom vode.

Za varenje hrane
– upotreba cimeta jača bela krvna zrnca, a u kombinaciji sa medom pospesuje varenje.
Potrebno je uzimati dve kašike meda i dve kašike cimeta pre svakog obroka kako bi se olaksalo varenje u organizmu.

Protiv celavosti
– pored meda i cimeta potrebno vam je i maslinovo ulje. U vruće maslinovo ulje dodati veću kašiku meda i jednu kašikicu cimeta. Ovu mešavinu dobro utrljati u koren kose i ostaviti da deluje 15minuta, za nekoliko dana kosa ce prestati da opada, a koren kose ce postati jači.

Holesterol
– napitak od meda, cimeta i čaja ce sniziti holesterol, potrebno je da tri kašike cimeta i dve kašike meda pomešate sa 4dl čaja(preporučuje se zeleni caj) i piti tri puta na dan.

Protiv prehlade
– mešavina meda i cimeta uz redovnu upotrebu smanjuje mogućnost prehlade. U jednu kašiku mlakog meda pomešamo jednu malu kašiku cimeta. Uzimati tri puta na dan. Pored prehlade izlecice i hronični kasalj i uspesno pročistiti sinuse.

Bolesti srca
– svako jutro pojesti parče hleba namazano sa medom i cimetom. Dokazano je da to smanjuje holesteroli, sprečava od srcanog udara. Redovna upotreba takodje smanjuje i otezano disanje i jaca rad srca.

Zadah
– svako jutro preporučuje se isprati grlo mlakom vodom u koju pre toga stavite jednu kašiku meda i jednu kašiku cimeta.

Za čišćenje i regeneraciju kože lica
– potrebno je da 3 kašikice meda pomešate sa jednom kašikicom cimeta u prahu, dobro promešati i mazati na lice svako veče, ostaviti da deluje 20 min a potom lice isperite mlakom vodom.

Za mršavljenje
– pola kašike cimeta staviti u 300ml prokuvale vode, zatim kad se voda prohladi dodajte jednu kašiku meda (poznato je da med izgubi svoje lekovito svojstvo u vreloj vodi), zatim sve zajedno dobro promešajte, podeliti na dva dela I drzati u frizideru. Nacin upotrebe: pije se dva puta na dan, svako jutro pre doručka i svako veče.

loading...

One Response

  1. Kažu kad je Bog stvrao zemlju/svet svakom kraju je dao potrebne biljke,drveće,životinje i sve ostalo za život. Unašim krajevima sve postoji što nam je priroda (Bog) dala i mi smo deo toga i to treba koristiti, proučavati i td.

Leave a Reply