MED I CIMET – jačanje imuniteta idealna kombinacija

MED I CIMET – jačanje imuniteta idealna kombinacija

posted in: Med kao lek | 1

Jačanje imuniteta je jedna od najtraženijih pojmova današnjice… a u ovom tekstu ćemo vam dati jedan jako dobar način kako da pojačate svoj imunitet sa medom u kombinaciji sa cimetom…

Kako biti zdrav i pojačati imunitet

Med i cimet u kombinaciji, kako kažu naučna istraživanja, jača imunitet, imaju delotvorna i lekovita svojstva, takodje i ako se koriste odvojeno podjednako mogu da pomognu u lečenju naseg organizma. I jačanju imunitetea

 

Nešto malo o cimetu

Cimet je jedan od najstarijih začina, odličan je izvor mangana, gvoždja, kalcijuma, bakra i cinka uglavnom minerali koji nedostaju u većini namirnica potrebni za jačanje imuniteta, a od vitamina sadrzi vitamin C, K peroksid(B6) i riboflavin(B2). Glavni je sastojak mnogih kolača, voćnih salata, napitaka kao sto su čaj i kafa, u kompotima i mnogim drugim. Dve glavne vrste cimeta koje se najčesce koriste su Cinnamomum zeylanicum nees (cejlonski cimet) koji potiče sa Sri Lanke i Cinnamomum cassia blume (kineski cimet). Cejlonski cimet ima veca lekovita svojstva od kineskog cimeta stoga se on preporučuje kao bolje lekovito svojsto za organizam i jačanje imuniteta. Prema raznim istraživanjima potvrdjeno je da cimet delotvorno pomaze kod upala i infekcija, reguliše nivo šećera u krvi, pomaže kod gljivičnih infekcija, ublažava menstrualne tegobe, pomaže kod viška kilograma itd. Još od davnina je poznato da med i cimet u kombinaciji imaju delotvorna svojstva i da uspešno pomažu kod raznih bolesti i jačanju imuniteta.

Takodje vrlo korisno je znati da i propolis je jedan od dobrih načina za jačanje imuniteta kao i kombinacija meda sa djumbirom.

 

Bolesti kod kojih med i cimet pomažu, kao i jačanje imuniteta


Artritis
-mešavina meda i cimeta ce uspešno smanjiti bol u zglobovima. Potrebno je da pomešate dve do tri kašike meda sa jednom kašikom cimeta u mlakoj vodi i tu smesu nanositi na upaljene zglobove i polako masirati.

Za jačanje imuniteta

– redovna upotreba meda i cimeta će ojačati imunitet i štititi od raznih virusa i bakterija. Potrebno je da svako jutro pre dorucka uzmete jednu kašiku meda i jednu kašiku cimeta sa časom vode.

Za varenje hrane
– upotreba cimeta jača bela krvna zrnca, a u kombinaciji sa medom pospesuje varenje.
Potrebno je uzimati dve kašike meda i dve kašike cimeta pre svakog obroka kako bi se olaksalo varenje u organizmu.

Protiv celavosti
– pored meda i cimeta potrebno vam je i maslinovo ulje. U vruće maslinovo ulje dodati veću kašiku meda i jednu kašikicu cimeta. Ovu mešavinu dobro utrljati u koren kose i ostaviti da deluje 15minuta, za nekoliko dana kosa ce prestati da opada, a koren kose ce postati jači.

Holesterol
– napitak od meda, cimeta i čaja ce sniziti holesterol, potrebno je da tri kašike cimeta i dve kašike meda pomešate sa 4dl čaja(preporučuje se zeleni caj) i piti tri puta na dan.

Protiv prehlade
– mešavina meda i cimeta uz redovnu upotrebu smanjuje mogućnost prehlade. U jednu kašiku mlakog meda pomešamo jednu malu kašiku cimeta. Uzimati tri puta na dan. Pored prehlade izlecice i hronični kasalj i uspesno pročistiti sinuse.

Bolesti srca
– svako jutro pojesti parče hleba namazano sa medom i cimetom. Dokazano je da to smanjuje holesteroli, sprečava od srcanog udara. Redovna upotreba takodje smanjuje i otezano disanje i jaca rad srca.

Zadah
– svako jutro preporučuje se isprati grlo mlakom vodom u koju pre toga stavite jednu kašiku meda i jednu kašiku cimeta.

Za čišćenje i regeneraciju kože lica
– potrebno je da 3 kašikice meda pomešate sa jednom kašikicom cimeta u prahu, dobro promešati i mazati na lice svako veče, ostaviti da deluje 20 min a potom lice isperite mlakom vodom.

Za mršavljenje
– pola kašike cimeta staviti u 300ml prokuvale vode, zatim kad se voda prohladi dodajte jednu kašiku meda (poznato je da med izgubi svoje lekovito svojstvo u vreloj vodi), zatim sve zajedno dobro promešajte, podeliti na dva dela I drzati u frizideru. Nacin upotrebe: pije se dva puta na dan, svako jutro pre doručka i svako veče.

One Response

  1. Kažu kad je Bog stvrao zemlju/svet svakom kraju je dao potrebne biljke,drveće,životinje i sve ostalo za život. Unašim krajevima sve postoji što nam je priroda (Bog) dala i mi smo deo toga i to treba koristiti, proučavati i td.

Leave a Reply